Gå till innehåll
CK Granit Gävle
CK Granit Gävle

Is och teknik

En bild

Bra isförhållanden och teknik är en förutsättning för att det ska gå att utöva curling.

Ansvarig för isvården i klubben är Per Noreen. Till sin hjälp har han en liiten grupp isvårdare som hjälper till med hyvling och andra uppgifter som krävs för att allt ska fungera.

Är du intresserad att hoppa med och lära dig mer om arbetet att ha bra isförhållanden kontaktar du Per på telefon 070-1311967 eller e-post: per@ckgranit.se.

HYVLARGRUPPEN

I dagsläget består hyvlargruppen av Per Noreen, Lars Berg och Gunnar Nyström. För att ge veteranerna bra is hoppar Stefan Jernberg in och hyvlar varannan vecka.

Totalt under säsongen handlar det om ett ideellt arbete som motsvarar ca 15 timmar varje vecka under säsong eller runt 420 timmar på årsbasis med för-och eftersäsong.

DET GÖR ISGRUPPEN

Innan vi får spelbar is, vanligen sista veckan i september, ska kylan slås på vilket hallägaren Gävle Fastighets AB svarar för. Därefter när plattan är nedkyld är det dags att börja bygga ispisten. Det gör man genom att flöda isen ett antal gånger, frysa ner bon, linjer och reklam innan det är dags att börja hyvla och pebbla isen för att den ska bli spelbar.

Under säsongen handlar det om att underhålla isen och våra två hyvelmaskiner, scratcha stenarna för att få bra curl. Det gör vi genom att hyvla regelbundet, minst en gång per dag. Litet extra hyvling blir det inför klubbseriespelet måndagar och tisdagar.

Under säsong har vi också ett antal externa tävlingar i hallen. Då får isvårdsgruppen jobba liet extra hårt eftersom kraven då är ännu högre.

I mellandagarna i julhelgen är det oftast lugnt i hallen och då är det läge att flöda om isen för att den ska vara riktigt bra för vårens spel.

När säsongen tar slut, oftast i månadsskiftet mars/april, stängs kylan av, isen smälter och ett tufft arbete att avlägsna allt vatten tar vid. När vattnet är borta tvättas våra åtta bon som består av nätvinyldukar som ska hängas upp på tork.

När plattan är helt torr inspekteras den och åtgärdas vid behov. Förhoppningen är att vi nu ska ha en riktigt bra platta efter renoveringen med slipning och målning som gjordes 2021.

Säg gärna "bra jobbat" när du träffar på någon i hyvlargänget! :)

Publicerad: 2022-12-22

Senast uppdaterad: 2023-10-07

Författare: larsake@ckgranit.se

Sponsorer

Besöksadress

Sanatorievägen 1, Testebovallen
80646 Gävle

 

Postadress CK Granit
C/O Sundin Hagaströmsvägen 45 800 11 Gävle

Kontakta oss

070-2138009
kontakt@ckgranit.se